Aşırı soğuk havalarda en büyük risk hipotermi ve vücudun aşısı soğumasıdır. Diğer bir ciddi riskte parmaklar, ayaklar, burun ve kulak memesi gibi soğuğa maruz kalan organlarda soğuk ısırması ve donmadır. Hipotermi acil tıbbi müdahale yapılmaması durumunda ölümcül olabilir.
Hipoterminin bulantı, yorgunluk, baş dönmesi, sinirlilik yada yoğun mutluluk/iyi hissetme hali gibi belirtileri olabilir. İşçiler ayrıca ekstremitelerde (eller, ayaklar, kulaklar vb.) ağrı ve şiddetli titreme yaşayabilir. Eğer hipotermi yada soğuk ısırması ihtimali varsa işçi sıcak bir barınağa taşınmalı ve acil tıbbi yardım istenmelidir.
İlaçlar yada önceden var olan sağlık problemleri nedeniyle çalıanlar hipotermi yada aşırı soğumaya karşı daha hassas olabilir. Bu çalışanlar soğuk oda ortamlarda çalışmayla ilgili kişisel doktoru ile görüşmelidirler.
Aşırı soğuğa maruz kalan işçiler vücudun minimum sıcaklığının 36 0C düşmemesi için önlem almalıdırlar aksi halde rasyonel karar alamama, bilinç kaybı yada ölümcül sonuçlara maruziyet söz konusu olabilir.
Soğuk havalarda vücut ısısını korumak için basit tavsiyeler
Soğuk havaya çıkmadan önce kısaca GAKK olarak ile hatırlayabileceğiniz basit önlemleri hatırlayınız. Giyin, aşırı efor, kat kat, kuru
Giyin. Baş, yüz ve boyun bölgesinden kaçan vücut ısısını önlemek için şapka yada diğer koruyucu elbise giyin. ( Vücut ısısının %90 ‘ı baş bölgesinden kaybolur). Ellerinizi tek parmaklı eldivenler ile koruyun. Tek parmaklı eldivenler parmakların daha yakın temasta olmasını sağladığı için diğer eldiven türüne göre daha etkilidir.
Aşırı Efor : Çok terlemeye neden olacak aktivitelerden uzak durun. Islak giysiler ve soğuk hava birleşimi vücut ısısının daha çabuk kaybolmasına sebep olur.
Kat Kat : Bol, kat kat ve hafif giysiler giyinin. Sıkı dokunmu ve su geçirmez malzemeden yapılmış elbiseler dış giyim ve rüzgardan korumak için en iyisidir. Yün, ipek veya polipropilen iç katmanlar vücut ısısını pamuktan daha iyi korur.
Kuru Kal : Mümkün olduğu kadar kuru kal. Islak elbiselerini mümkün olduğu kadar hızlı değiştir. Kar eldiven ve botların içine kolayca girebileceğinden, ellerinizi ve ayaklarınızı kuru tutmaya özellikle dikkat ediniz.
Aşırı soğuk havalarda çalışılacağı zaman çalışana uygun kişisel koruyucu donanım ve iş elbisesi sağlanmalı, giyilmesi takip edilmeli ve üreticinin talimatları doğrultusunda muhafaza edilmelidir.
Çalışma-ısınma programı yapılarak soğuk hava deposu nda soğuğa maruziyetin sınırlandırılması (planlama maddesinde ki tablo dikkate alınarak)
Çalışanlar soğuğun sağlığa etkileri, riskler ve korunma önlemleriyle ilgili eğitilmelidir.
Isınma odaları sağlanmalıdır. Bu odaların her daim kullanıma hazır, temiz ve bakımlı olması gerekmektedir.
Soğuk hava şartlarında çalışırken çalıştığınız ortamda yalnız kalmamaya dikkat edin kontrollü mesafeden daha uzak alanlara yönelmeyin. Kanka (badi) sistemi kurun ve işlevselliğini takip edin
İzolasyonlu elbiseler yada tek kat kalın giysiler yerine kat kat giysiler giymesi sağlanmalıdır.
Koşullar gerektiriyorsa su geçirmez yada rüzgara dayanıklı elbiseler giyinin.
Elleri, ayakları ve başı korumak için ilave koruyucu giysiler giyilmesi (Şapka, kar maskesi, eldiven)
Kan akışını engelleyen sıkı ayakkabılardan kaçının, bir çift kalın yadai ki çift ince çorap giyinin.
2 0C ve daha düşük sıcaklıklarda elbiseleriniz ıslanırsa, hemen kuru elbiseler giyinin ve tekrar ısının.
Elle taşıma işlerini yani vücudun eforunu azaltmak için uygun ekipmanlar temin ediniz.
Vücudun gerekenden fazla ısınmasını ve terlemeyi önlemek için çalışma hızınızı ayarlayınız.
İşçilerde ki belirtileri, olayların analizleri ve soğuğa bağlı hastalıkları izleyebilecek kapasitede ilk yardım ve acil durumlara karşı sistem oluşturunuz.
Sürekli sıvı almaya özen gösterin. Eğer çay ve kahve gibi sıcak içecekleri tercih ediyorsanız bu içeceklerin yoğunluğu fazla olduğu için dehidrasyona (vücudunuzun sıvı kaybetmesine) sebep olacaktır. Dehidrasyondan korunmak için yanında veya sonrasında mutlaka su da içmeyi ihmal etmeyin.
Karnınız açken çalışmamaya özen gösterin. Karbonhidrat düzeyi yüksek gıdaları tercih edin. Hareket halindeyseniz, bu gıdalardan sürekli atıştırmaya çalışın.
Karlı ve buzlu ortamlarda mutlaka kışlık iş botlarınızı giyin. Botlarınız ayaklarınızı soğuktan koruyacağı gibi kayıp düşmekten de koruyacaktır. Bastığınız yerlere dikkat edin.
Kontrol önlemleri yukarıda ki listedekileri içerebilir fakat bazı durumlarda maruziyeti kontrol etmek için bu önlemler yeterli olmayabilir. Hissedilen sıcaklık -320C ‘den aşağı olduğu zaman derinin sürekli soğuk havaya maruz kalmasına izin verilmemelidir. Rüzgar hızı ne olursa olsun yüzeysel yada derin doku donmaları -10 0C altındaki sıcaklıklarda meydana gelir.
Dinlenme ve ısınma Alanları
Proje kapsamında çalışan tüm Alt Yüklenici firmalar çalışanlarına iklim şartlarına uygun dinlenme alanları temin etmekle zorunludur. Soğuk ortamlarda yapılan işler için yeterli sayıda ve zamanda dinlenme ve ısınma molalarına izin verilmelidir. Etrafı kapalı konteynır yada çardak gibi ısıtmalı barınaklar çalışma alanlarına yakında olmalıdır. Rüzgar ve nemin soğutma etkisine bağlı olarak işçiler bu alanları düzenli aralıklarla kullanmaları konusunda teşvik edilmelidir. Titreme, soğuk ısırması, yorgunluk, uyuşukluk, duyarlılık belirtileri gösteren işçiler, derhal dinlenme alanlarına dönmelidir.
Dinlenme alanlarına giren işçiler, terin buharlaşmasına izin vermek için giysilerinin en dış katını çıkarmalı ve diğer giysilerini de gevşetmelidir. Bazı durumlarda, giysi değişikliği gerekli olabilir.
Giyim Kurutma Alanları
Tüm taşeronların çalışanlarının elbiselerini ve ayakkabılarını kurutmak için uygun ekipman ve alan sağmaları zorunludur. Bu ekipmanların sürekli çalışır durumda, bakımı yapılmış olması ayrıca kurutma yapılan bölgelerin temiz bulunması sağlanmalıdır.